Koningschieten bij VZOD Volkel een jaarlijks spektakel met pijl en boog

Koningschieten bij VZOD Volkel een jaarlijks spektakel met pijl en boog

Op de laatste zondag voor kerst organiseert het bestuur van VZOD het traditionele Koningsschieten. Publiek is altijd welkom tijdens deze spannende wedstrijd.


Voorspellingen koning keizer prins


Voordat het Koningsschieten begint (tot de 1e proefpijl), kan iedereen een voorspelling doen wie Koning(in),Keizer(in) en Prins(es) wordt. Een gokje kost een euro en de winnaar krijgt de helft van de inleg. De rest gaat in de kas van VZOD.hansnl koningschieten 2015 40
De wedstrijd begint stipt om 10:00 uur en begint met 5 proefpijlen en 25 wedstrijd pijlen. Dan wordt de tussenstand bekend gemaakt door de voorzitter en is er een gezamenlijke lunch. Daarna worden er nog eens 25 tellende pijlen geschoten. Vervolgens wordt de einduitslag vande eerste ronde bekend gemaakt. Dit is altijd een zeer spannend gebeuren omdat de 10 beste schut(s)ters door gaan naar de volgende ronde.

De schut(s)ters die minder dan 10 punten verschil hebben met de 10e schut(s)ter mogen ook door naar de volgende ronde. Dus de einduitslag van de 10e schut(s)ter is van groot belang voor de indeling van het wedstrijdveld. Hierna worden er 20 wedstrijdpijlen geschoten en na het optellen van de scores mogen de 3 beste schut(s)ters door. Ook hier is de score van de 3e schut(s)ter weer van belang. Minder dan 10 punten verschil met de 3e schut(s)ter is mee doorgaan. Als slot schieten deze schut(s)ters nog 10 pijlen en dan moet bekend zijn wie Keizer(in), Koning(in) en Prins(es) is. Bij gelijke eindstand worden eventueel nog eens 5 pijlen extra geschoten. Alle scores van de voorgaande rondes blijven meetellen. Een aantal jaren geleden is het Koningsschietenreglement aangepast en zijn er 2 titels Ridder en Page toegevoegd. Deze titels worden aan de hand van percentages toegekend.

Na het omhangen van de adellijke kruizen en het uitreiken van de bekers word de winnaar van het gokken bekend gemaakt en wordt er een goed glas gedronken op de nieuwe adellijke stand van VZOD.

Leden NHB

Site NHB

Reglementen

Indoorcomp

25 m comp.