VZOD Handboogsport wedstrijdvorm 25 meter 1 pijl Nederlandse afstand

VZOD Handboogsport wedstrijdvorm 25 meter 1 pijl de Nederlandse afstand

25 meter 1 pijl wedstrijden worden voornamlijk in het zuiden van Nederland gehouden. Vooral Brabant en Limburg blinken uit als het gaat om deze afstand. Individueel of met zestal.
Het is van vroeger uit de afstand waar de meeste handboogschutters het schieten op geleerd hebben. Vroeger vanuit een ruimte door een luik naar buiten schieten op een 80 cm blazoen. Tegenwoordig wordt deze afstand ook bijna overal in overdekte accommodatie geschoten zodat men niet langer afhankelijk is van weer en licht. Comfortabel, ontspannen en met veel gezelligheid deze wedstrijden meemaken is bij de meesten het belangrijkste. In Brabant en Limburg en een gedeelte van België wordt op deze afstand nog veel geschoten, maar is helaas geen officiele afstand erkend door World Archery. Teams in deze categorie bestaan uit 6 personen waarbij in de officiele wedstrijden de 5 beste schutters van een team tellen voor de teamscoren. Regiocompetities worden vooral gehouden in het zuiden van ons land, en van daaruit ook de rayon en bondskampioenschappen, zowel individueel als in teamverband.

Men schiet telkens 1 pijl en als iedereen klaar is worden de pijlen genoteerd en gehaald. Het gaat er tegewoordig wat gestructureerder aan toe als vroeger waarbij wedstrijden wel eens heel lang konden duren. Bij VZOD schiet men deze wedstrijden het liefst ook met stoplichten om een wat gestructureerde wedstrijd te krijgen. De meningen zijn hierover nogal verdeeld maar de toekomst zal ons leren waar het naar toe gaat met deze wedstrijden. Zeker is wel dat het de laatste jaren bergafwaarts gaat met deze afstand. Bij VZOD doen we nog steeds mee met deze competitie en vaak met mooie resultaten. Bijvoorbeeld het bondskampioenschap van team 3 in de D klasse in 2016

Vroeger deed VZOD ook elk jaar mee met de NHB beker en hier zijn we een aantal jaren geleden ook kampioen mee geworden. Prachtige wedstrijden met mooie voorrondes. Zes tellenden uit een zestal en altijd een gezellige sfeer.  Helaas is de complete NHB bekercompetitie dermate veranderd van opzet dat wij van VZOD ons niet langer konden vinden in deze opzet. Deze traditionele wedstrijd is niet meer wat het geweest is. Wie weet komt de oude opzet nog eens terug. 

 

 NHB, of World Archery

 

 

 

Gelezen: 821 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

CB Login

Leden NHB

Site NHB

Reglementen

Indoorcomp

25 m comp.