Handboogsport algemeen een sport vol tradities en nieuwe technieken

Handboogsport algemeen een sport vol tradities en nieuwe technieken

De handboogsport in zijn algemeenheid kan rustig omschreven worden als een sport met vele tradities maar ook met de nieuwste technieken en materialen.


Op deze site is veel te vinden over de handboogsport en zijn vele disciplines en soorten van wedstrijden.

Van de Mongoolse boog tot de moderne 3 delige boog, van de gemoedelijke plaatselijk club en haar interne wedstrijden tot aan toplubs die deelnemen aan rayonkampioenschappen, bondskampioenschappen, Nederlandse kampioenschappen tot aan EK en WK toe. Zels een mooie selectie handboogschutters doet als team en persoonlijk mee aan de Olympische Spelen in 2016. Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Mitch Dielemans zijn handboogschutters die op topniveau constant bezig zijn tickets te veroveren voor de Olympysche Spelen. Zowel persoonlijk als in teamverband. Een compliment aan deze sporters die de handboogsport een enorme boost geven. De handboogsport leeft als nooit tevoren.

Dan hebben we ook nog de verschillende soorten bogen:Recurve, Tradioneel, Barebow, Longbow, Jachtboog, Compoundboog, maar de meest gebruikte in Nederland is toch wel de recurveboog. Al deze bogen worden gebruikt in de verschillende soorten wedstrijden zoals daar zijn: Traditioneel 25 meter met telkens 1 pijl, Indoor op 18 meter met sets van 3 pijlen. Outdoor met zijn Jacht en Veldrondes, en niet te vergeten de FITA wedstrijden waarop standaard op 4 verschillende afstanden geschoten wordt. 30 meter, 50 meter, 70 meter en 90 meter. Binnen deze klasse worden soms door verschillende groepen zoals aspiranten, cadetten vrouwen en veteranen op afwijkende afstanden geschoten. De diversiteit in materiaal, wedstrijden en deelnemers is dan ook gigantisch en waarschijk is de handboogsport de sport met de grootste diversiteit.

Handboogschieten kunt u in geheel Nederland wel ergens leren, met zijn 10.000 leden en vele clubs is er altijd wel eentje in uw buurt te vinden. Pijl en boog schieten of boogschieten, er zijn zoveel verschillende benamingen voor deze activiteit, maar de voorkeur gaat uit naar handboogsport, en die dit beoefend is een handboogsporter. Om onduidelijke redenen spreekt met bij de NHB (Nederlandse Handboog Bond) liever over handboogsporters dan over handboogschutters, ook het handboogschieten willen ze liever niet horen maar handboogsporten. Als schrijver/webmaster van deze site zal het me worst wezen, en velen met mij, hoe je het noemt, als je het maar doet. Dan komt de rest vanzelf. Bij VZOD Volkel kunt u leren om met pijl en boog te schieten en op die manier een volwaardig handboogsporter te worden. 

Vroeger was de handboogsport er eentje van pijltje pilsje, maar dat is al lang niet meer. Waar vroeger zondag's na het ter kerke gaan achter de kroeg een pijltje werd geschoten, zijn nu volwaardige handboogsportaccommodaties ontstaan waarbij meestal op een veilige en proffesionele manier omgegaan wordt met deze sport. Een kind wat wil leren handboogschieten stuurt men niet zo makkelijk zondag's naar de kroeg. Maar naar een goede club met eigen accommodatie waar goed omgegaan wordt met het alcohol beleid werpt meteen een heel ander licht op de zaak. Sinds het verdwijnen van de handboogsport achter de lokale café's is het aantal jeugdsporters enorm toegenoemen. Het was dan ook een goede besissing van de NHB om onze sport achter het café uit te halen en te gaan voor eigen overdekte accommodaties.

De gemoedelijkheid is gebleven zoals die altijd al is geweest. Het sociale gehalte bij handboogsportverenigingen is hoog, zeer hoog. Er is alleen maar strijd aan de meet, (schietlijn), na de wedstrijd zijn de verschillen sporters van verschillende clubs allemaal weer liefhebbers van de handboogsport en gaan op een goede, gezellige en sportieve manier met elkaar om. Dat willen wij bij VZOD graag zo houden en promoten dan ook het plezier hebben in deze sport. Presteren is prima, maar hier mag best lol aan beleeft worden. Hoge scores, lage scores, topschutters, en de wat minderen schutters, ze zijn allemaal van harte welkom bij VZOD, en zekere allemaal gelijk. Is uw interesse gewekt voor deze mooie sport en wilt u meer weten over een lidmaatschap neem dan contact op met onze secretaris Maarten van Haren. Hij kan u alles uitleggen over VZOD67 579bb2fe66d0d

Gelezen: 1015 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

CB Login

Leden NHB

Site NHB

Reglementen

Indoorcomp

25 m comp.